Под духовном јурисдикцијом Свештеног Синода
ЦРКВЕ ИСТИНСКИ ПРАВОСЛАВНИХ ХРИШЋАНА ГРЧКЕ (Цркве ИПХ Грчке)
под Његовим Блаженством Архиепископом Атинским и све Грчке г. г.
Калиником

21. 12. 2015.

Заједничко саопштење Архијерејског Синода 
Руске Православне Заграничне Цркве 
и делегације Синода ИПХ Грчке




У уторак, 15/28. априла 2015. године, у Синодском представништву Руске Православне Заграничне Цркве (РПЗЦ) у граду Одеса, Украјина, успешно је одржано заједничко братско саветовање Архијерејског Синода РПЗЦ на челу са Првојерархом Митрополитом Агатангелом (у саветовању узело је учешће још шест архијереја РПЗЦ – Преосвећени Андроник, Георгије, Атанасије, Кирил, Никон и Роман) и званичне делегације Синода ИПХ Грчке у саставу тројице архијереја – Епископа Фотија Маратонског, Амвросија Метонског и Климента Гардикијског и једног свештеника – протојереја Михаила Константинидиса, који је присуствовао у својству преводиоца. Циљ састанка је био очување (ојачање) нашег јединства помоћу дијалога у вези појединих питања од заједничког интереса, која је требало разјаснити. У духу љубави, мира и узајамног поштовања било је разматрано осам тачака, у којима је било успостављено једномислије и сагласност.

1.    Донето је решење у вези одбијања пријема у РПЦЗ одређеног броја клирика због постојећих канонских препрека, на које је указала грчка страна. Братски Синоди ће и у будуће неговати сарадњу и спроводити узајамне консултације у вези питања повезаних са клирицима који се обраћају са молбом да буду примљени, а налазе се у црквеној дијаспори, тј. ван предела канонских територија Грчке и Руске Цркве.

2.    Постигнута је сагласност да се не стварају паралелне црквене структуре од стране једне Цркве на традиционалним канонским територијама друге (тј. на територијама где већ дуго делује у црквеном смислу друга страна).

3.    Стране су се сложиле да се труде да заједничким напорима помогну у разрешавању свих проблема који се појављују унутар наших братских Цркава, избегавајући притом непосредно уплитање у унутрашња питања друге јурисдикције.

4.    Разматрано је питање о клирицима којима је Синод Цркве Истински Православних Хришћана Грчке (ЦИПХГ) указао да се присаједине РПЦЗ.

5.    Разматрано је низ могућности разрешења питања повезаног са обраћањем ЦИПХГ групе клирика из Западне Украјине. О могућности њихове привремене канонске потчињености било којој из братских Цркава Руске Заграничне Цркве.

6.    Била је потврђена тежња са стране РПЗЦ да чува и штити традиционалну и прихваћену од стране Цркве форму крштења – кроз трократно погружење, укључујући и при исправљању крштења приликом пријема у РПЗЦ оних лица чије је крштење било обављено неправилно (тј. од стране РПЗЦ је потврђено да примање оних који долазе из тзв. званичних православних цркава садржи и испитивање о форми крштења и кад је то потребно и канонско исправљање њеног недостатка).

Обе стране узајамно потврђују да се Свето Причешће даје само члановима Цркве.

7.    Били су разматрани предлози о разрешењу проблема у Грузији, где обе стране имају своје црквено стадо.

8.    Обе стране су констатовале да се у РПЗЦ име Јерусалимског Патријарха Иринеја помињало једино у Светој Земљи и то не као свог управљајућег архијереја, а на основу дугогодишње традиције РПЗЦ. Током последњих деценија (након формирања државе Израел) РПЗЦ није се налазила и не налази се у евхаристијском општењу са Јерусалимском Патријаршијом. Архијереји РПЗЦ чекају од Патријарха Иринеја једну јасну антиекуменистичку изјаву (изјашњавање, став). У зависности од те изјаве решаваће се питање о било каквом његовом помињању (тј. питање било каквог његовог помињања или непомињања).



Архијереји РПЗЦ                                                                    Делегација Цркве ИПХ Грчке


Текст је усвојен на заједничком заседању 17/30. априла 2015. године, Одеса.




Превод са руског и грчког.
Блог делује у саставу парохије св. Саве у Београду. У изради је званична страница Цркве ИПХ Србије. До њеног коначног постављања, блог ће вршити и функцију обавештавања свих верника Цркве ИПХ Србије. Након постављања званичне странице, блог ће наставити да делује само као средство информисања парохије у Београду.

Ово је тренутно једина страница Цркве ИПХ Србије, која делује са благословом управљајућег Архијереја. Црква се ограђује од свих страница и група на друштвеним мрежама које се користе Њеним именом или се на било који начин повезују са Њом.

Садржај текстова објављених на блогу представљају ставове самих аутора а не морају нужно представљати и званичан став саме Цркве ИПХ Србије, односно Синода ИПХ Грчке. Званичан став Синода садржан је само у званичним документима самога Синода Цркве ИПХ Грчке.